Zdravstvo i socijalna skrb

Paket socijalnih mjera za pomoć u rješavanju egzistencijalnih problema oblik je pomoći na koje mještani imaju pravo, a “pokrivene su” sve kategorije stanovništva, od najmlađih do najstarijih.

Obrasci na kojima se može podnijeti zahtjevi za određeni oblik pomoći mogu se dobiti u Općini Jelenje ili se mogu preuzeti u elektronskoj formi na internetskoj stranici: www.jelenje.hr (e-Obrasci). U obrascima je navedena dokumentacija koju podnositelji zahtjeva moraju priložiti uz isti.

Kvalitetna socijalna skrb i kontinuirana briga o mještanima važan je zadatak i prioritet ove općinske uprave, a paketi mjera nastali su upravo u razgovoru s mještanima i njihovim potrebama, pa su mjere podijeljene u nekoliko kategorija: po zahtjevu mještana, financiranje programa i medicinske usluge.

Tko ostvaruje pravo na socijalni program?

Treba naglasiti da pravo iz socijalnog programa ostvaruju korisnici koji žive na području općine Jelenje i ispunjavanju jedan od ovih uvjeta: socijalni uvjet, na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb Rijeka ostvaruje se pravo na zajamčenu minimalnu naknadu. Prema prihodovnim uvjetima pravo na neki oblik općinske potpore stječe samac s prihodom do 1.500 kuna, dvočlane obitelji s prihodom do 2.200 kuna, tročlane obitelji s 2.900 kuna te četveročlane obitelji s 3.500 kuna prihoda, a ako obitelj ima više od četiri člana, cenzus prihoda za svakog člana povećava se za 500 kuna. Prava iz socijalne skrbi mogu ostvariti i branitelji i članovi njihovih obitelji, djeca ratnih i civilnih invalida Domovinskoga rata, kao i korisnici doplatka za djecu te dobrovoljni darivatelji krvi.

Djeca i mladež

 • Općina osigurava pomoć roditeljima novorođenog djeteta u iznosu od 2.000 kuna.
 • Po zahtjevu ostvaruje se i pravo na besplatnu prehranu dojenčadi i male djece.
 • Za djecu predškolskoga uzrasta Općina s 900 kuna na mjesec sufinancira boravak u dječjem vrtiću Grobnički tići u Podhumu ili u dječjem vrtiću s područja druge općine. Treba napomenuti da pravo na 100% sufinanciranje mogu ostvariti roditelji (ili samohrani roditelj) koji su zaposleni i čiji ukupni prihodi ne prelaze imovinski cenzus od 1.500,00 kn po roditelju
 • Općina Jelenje sufinancira školske užine, marende za osnovnoškolce, a pravo ostvaruju roditelji po socijalnom ili imovinskom cenzusu, kao i invalidi domovinskog rata bez obzira na skupinu.
 • Sufinancira se i produženi boravak u školi Jelenje, za učenike od 1. do 4. razreda.
 • Sufinancira se prijevoz učenika i studenata, a Općina Jelenje pobrinula se i za financiranje javnog prijevoza osobama s invaliditetom, kao i darivateljima krvi ako su krv darivali 50 puta ili više za muškarce i 40 puta ili više za žene.
 • Pravo na sufinanciranje prijevoza i stručne pratnje ostvaruju i djeca s teškoćama u razvoju.
 • Osiguran je i dokup besplatnih udžbenika za sve osnovnoškolce.
 • Općina Jelenje redovito stipendira učenike. Stipendije darovitim studentima iznose 800 kuna, a za darovite učenike 400 kuna mjesečno. Socijalno ugroženi učenici srednjih škola primaju mjesečne stipendije u iznosu od 300 kuna.
 • Predškolci se daruju u povodu blagdana sv. Nikole
 • Prvašići dobivaju pokon-bonove početkom svake školske godine

Odrasli

 • Po zahtjevu mještana moguće je odobriti jednokratnu pomoć korisniku koji zbog trenutnih okolnosti (npr. bolesti ili smrti člana obitelji, elementarnih nepogoda, gubitka posla i slično) nije u mogućnosti djelomično ili u cijelosti zadovoljiti osnovne životne potrebe u iznosu do tri tisuće kuna na godinu.
 • Svim mještanima s područja općine Jelenje omogućena je bolja zdravstvena zaštita, u vidu besplatnih preventivnih pregleda. Naime, Općina Jelenje potpisala je Ugovor o poslovnoj suradnji s renomiranom Poliklinikom Ivaniš iz Rijeke o specijalističkim ultrazvučnim pregledima vrata, štitne žlijezde, dojki, trbuha, male zdjelice, prepona i pazuha (svi prehrambeni organi, 1. čvorovi, orijentacijsko probavni trakt). Svi koji žele otići na preventivni pregled, nakon potvrde odabranog liječnika obiteljske medicine, trebaju se javiti u Općinu Jelenje, gdje će im biti izdana potvrda za besplatni pregled.
 • Mještanima općine Jelenje koji zadovoljavaju kriterije Općina sufinancira i troškove prehrane uz osiguranu dnevnu dostavu toploga obroka, kao i troškove stanovanja, ogrjeva i pomoć u hrani i osnovnim životnim potrepštinama.
 • Općina Jelenje redovito surađuje s humanitarnim udrugama te potpomaže njihov rad.
 • Umirovljenike, invalidne i teško bolesne osobe Općina daruje dva puta na godinu, prema imovinskom cenzusu, koji je povećan na 2500 kn – za Uskrs i Božić.

Infrastruktura: Obnovljena Zdravstvena stranica u Dražicama

 • Općina Jelenje obnovila je unutrašnjost ambulante, u zgradi izgrađenoj 1979. godine izvedeno je uređenje u vidu novih podova, zidova, stolica, stolarije, prozora, vrata, sanitarnog čvora i elektroinstalacija. Također, dio dotrajalog namještaja zamijenjen je novim. Vrijednost cijelog projekta, točnije unutrašnjeg i vanjskog uređenja zgrade je oko 1,4 milijuna kuna, od čega je PGŽ izdvojio 400 tisuća, više od 276 tisuća osigurano je iz fondova Europske unije, a 85 tisuća kuna dalo je Ministarstvo branitelja, namjenski za uređenje sanitarnog čvora koji će biti prilagođen i invalidima. Ostatak sredstava osigurala je Općina Jelenje. Realiziran je i projekt energetske obnove, odnosno uređenja krovišta i fasade, dijelom financiran sredstvima EU-a.

Razvoj infrastrukture za obitelji s djecom, osobe sa smanjenom pokretljivošću i invaliditetom

 • Lakši prilaz osobama s invaliditetom u ambulanti u Dražicama: Na zgradi ambulante postavljena  su nova automatska ulazna vrata čime je dodatno unaprijeđen sistem ulaska i izlaska iz Zdravstvene stanice
 • Sanitarni čvoj u Zdravstvenoj stanici, kao i u zgradi Općinske uprave prilagođen je osobama i s invaliditetom
 • Ulaz u zgradu lokalne samouprave u potpunosti prilagođen osobama s invalidskim kolicima
 • Općina Jelenje među rijetkima je u Primorsko-goranskoj županiji čiji je centar u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, odnosno smanjenom pokretljivošću ali i obiteljima s djecom. U ambulantu, market, poštu, općinu i poslovne prostore moguće je pristupiti i pomoću invalidskih kolica te uz pomoć dječjih kolica za bebe i djecu. Također,  pristup kolicima omogućen je na relaciji Brodokomerc Dražice i Bistro Rječina, na kojoj je napravljen novi prilaz za kolica.
Skip to content