Popis stanovništva

Što se tiče popisa stanovništva u 2021. godini Općina Jelenje broji manjak stanovništva od 267 osoba, u odnosnu na prošli popis iz 2011. godine. Ukupan broj stanovnika, po sada završenom popisu, sada je 5.077.

Robert Marčelja: Ne možemo očekivati da će se mlade obitelji odlučiti se na prinovu na temelju nekoliko tisuća kuna jednokratne pomoći lokalne zajednice

Mišljenja sam da demografsku politiku mora voditi država na nacionalnom nivou kroz poticajne mjere vezane uz porodiljne naknade, subvencije stanovanja, pomoć mladim obiteljima, reguliranje tržišta rada u vidu sigurnosti radnog mjesta, sufinanciranje gradnje novih objekata za predškolski odgoj.

Regionalni nivo, odnosno općine i gradovi su nadogradnja i svojim mjerama potpomažu lokalnom stanovništvu, sukladno potrebama i specifičnostima kraja u kojemu se živi i obitava. Pa tako u svojim mjerama imamo jednokratnu naknadu za novorođeno dijete u iznosu od 2 tisuće kune odnosno 3 tisuće kuna za treće i svako naredno dijete u obitelji, financiranje savjetovališta i hrane za dojenčad, sufinanciranje dječjeg vrtića, poklon bonova za prvašiće, stipendiramo učenike i studente, subvencioniramo javni prijevoz, sufinanciramo sport i rekreaciju, kulturu,  gradimo infrastrukturu, a sve to kako bi naša zajednica bila mjesto ugodnog življenja.

Zajedno s Primorsko-goranskom županijom u objekt vrijednosti preko 40 milijuna kuna, Općina Jelenje uložila je 16 milijuna kuna u gradnju nove škole i dvorane kako bi novim naraštajima osigurali kvalitetne uvijete za osnovnoškolsko obrazovanje. Sve poteze radimo kako bi se popravila kvaliteta življenja na našem području, a samim time i demografska slika. U ovom mandatnom razdoblju jedan od ciljeva je proširenje vrtića u Podhumu, kao i jačanje gospodarstva u našoj zajednici. Još jednom napominjem da nosioc mjera u jačanju demografije mora biti država na nacionalnom nivou. Ne možemo očekivati da će se mlade obitelji odlučiti na prinovu na temelju nekoliko tisuća kuna jednokratne pomoći lokalne zajednice, koliko god taj iznos bio u nekoj sredini veći, u drugoj manji, ovisno o financijama.

Dokumenti za preuzimanje

Skip to content