Svečanom misom, uz brojne uzvanike i goste, proslavljeno Kristovo rođenje

U svečano uređenoj jelenjskoj crkvi, zaštićenom spomeniku kulture kojeg su izgradili naši pradjedovi pred više od 200 godina, proslavljena je misa polnoćka odnosno Kristovo rođenje.

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed//TpX8sSr_xLs’ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>
{/source}


{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed//UBEsYNe9FcU’ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>
{/source}

Svečanom euharistijskom slavlju prisustvovali su brojni mještani ali i gosti. Naime, ove godine svojim nazočnošću misno slavlje uveličala je i Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, uz pratnju obitelji i prijatelja. Ispred crkve dočekali su je vlč. Ivan Milardović i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja.


Sve prisutne, na početku euharistijskog slavlja, ugodnim riječima pozdravio je župnik vlč. Ivan Milardović.

– Draga braćo i sestre, sve vas od srca pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu u ovaj sveti hram sv. Mihovila-Arkanđela u Jelenju. Pozdravljam vas dragi župljani i mještani, vas dragi gosti i prijatelji, a poseban pozdrav upućujem i poštovanoj i dragoj predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, kazao je u ispunjenoj jelenjskoj crkvi vlč. Milardović.

Kako je istaknuo vlč. Milardović u svojem uvodnom obraćanju vjernicima, Božić je vrijeme kada slavimo utjelovljenje i rođenje našeg spasitelja gospodina Isusa Krista.

– Božić je i naše novo rođenje. Božić je trajan poziv da dajemo slavu Bogu i da gradimo mir među ljudima. Kako kaže naš nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u svojoj božićnoj poruci, posebno je znakovito to povezivanje slavljenja Boga i mira među ljudima. Ta veza znači da nema pravoga mira među ljudima ako se on gradi bez Boga. Odnosno ako se ne obazire na njega i njegove zapovjedi. Ali isto tako ne možemo na pravi način slaviti Boga ako se ne zauzimamo za mir istinski, ili se pak za mir možemo zauzimati, samo ako smo mirni u sebi, odnosno ako nas naša savjest ni za koji veliki grijeh ili propust ne optužuje i prekorava – napomenuo je vlč. Milardović.

Lijepi blagdanski ugođaj dodatno je nadopunila izvrsno uređenja crkva u Jelenju, uz prigodne dekoracije i jaslice umjetnice Dijane Marač. Kako smo saznali on naših mežnara za kompletno uređenje bilo je potrebno izdvojiti pet dana, gotovo neprekidnog rada i zalaganja.

Božićnu propovijed i misno slavlje predvodio je mons. Dinko Popović, dugogodišnji župnik s Donje Vežice.

– Božja riječ večeras navijestila je radostan blagdan. Veseo blagdan kršćana, blagdan Božić. Neka Kristovo rođenje bude svima nama na spasenje jer, u ovoj prelijepoj jelenskoj crkvi koji su radili naši pradjedovi zasigurno su imali vjeru u Boga. Poštivajte praroditelje svoje, poštivajte ljude koji su to radili i sačuvali vjeru u Boga. Ova naša crkva noćas postaje Betlehem – istaknuo je u svojoj pripovjedi vlč. Popović, dodajući kako “štalu” zamjenjuje oltar, koji je ovom prigodom tako lijepo okićen i uređen jer, najviše što smo mogli poklonili smo Bogu. On će doći ovdje u siromašnom znaku kruha, beskvasnoga, i u čaši vina. Kada je napuštao našu zemlju slavio je posljednju večeru i onda je rekao “Uzmite i jedite svi, to je moje tijelo, uzmite i pijte svi to je krv moja i činite to meni na spomen, dok ponovno ne dođem među vas”.

Imajmo vjeru u Boga, to je i sama poruka Božića. To je poruka radosne noći u kojoj su se okupili brojni vjernici u župnoj crkvi. Nakon euharistijskog slavlja iskrene čestitke uputili su svećenici uz staru i prigodnu hrvatsku popijevku koja pjeva “Narodi nam se Kralj nebeski. Daj nam Bog zdravlje, k tomu veselje, na tom mladom ljetu svega obilja”.

Nakon polnoćke predsjednica se u župskoj dvorani zadržala u druženju sa župljanima koji su joj darovali jaslice i poklon Općine Jelenje, a Kolinda Grabar-Kitarović uzvratila je darom za župu Jelenje.

{gallery}fotogalerija/2018-12-25_Polnocka_Bozic{/gallery}

Skip to content