[PGŽ, ČAVLE I JELENJE] Iduće godine započinje projekt obnove velebnog spomenika Podhumskim žrtvama

Impresivno spomen-obilježje podhumskim žrtvama napunilo 50 godina postojanja. PGŽ, Čavle i Jelenje spremili su 450 tisuća kuna za temeljitu obnovu. Radovi se očekuju iduće godine.

Spomenik podhumskim žrtvama u Sobolima ove je godine napunio punih pedeset godina postojanja. Ovaj impresivni spomenik s 91 štitom, kao spomen na 91 mještana naselja Podhum, strijeljanih u srpnju 1942. godine, postavljen je 1970. godine, a osmislio ga je i izgradio danas pokojni akademski kipar Šime Vulas.

Tijekom prošlogodišnje komemoracije za podhumske žrtve najavljena je obnova spomenika. Izvjesno je kako će prva faza obnove ovog spomen-područja započeti iduće godine.

Prve procjene obnove kretale su se oko iznosa od 350 tisuća kuna, međutim, kako se s vremenom poremetila i statika spomenika, a što je utvrđeno detaljnim pregledom, troškovi obnove povećani su za stotinjak tisuća kuna, pa najnovija procjena iznosi 450 tisuća kuna. Navedeni će iznos zajednički financirati općine Čavle i Jelenje, kao i Primorsko-goranska županija, koja će izdvojiti 50 posto financijskih sredstava potrebnih za obnovu, a navedena su sredstva već planirana u županijskom proračunu za 2021. godinu. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina vjeruje kako će Općina Čavle uskoro pripremiti projekt obnove spomenika, što je od iznimne važnosti, jer, kaže, radi se o spomeniku stradanja nevinih koje se više nikada ne smije ponoviti.

U prvoj fazi obnovit će se okolni zidovi, spomen-ploče, kao i nadzemni dijelovi unutar spomen-groblja, a naknadno i obnova samog obeliska koja je i najzahtjevnija. Projektom sanacije obuhvaćena je kompletna sanacija velikog spomenika, njegovo bojenje, zatim sanacija okolnih zidova i hortikulturno uređenje.

Zajedničkim snagama PGŽ, Općina Čavle i Jelenje obnovit će značajan antifašistički spomenik.  

Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja ističe kako je spomenik u Sobolima podsjetnik na strašan zločin koji se dogodio prije gotovo 80 godina u jelenjskom naselju Podhum.

– Namjena velebnog spomenika je odavanje počasti nevinim žrtvama koje su toga dana tragično stradale. Najprepoznatljiviji i najveći antifašistički spomenik na Grobniku tijekom godina načet je zubom vremena, stoga je potrebna temeljita obnova, kako bi nasljeđe koje smo sačuvali tijekom godina bilo u izvornom obliku dostupno i sačuvano za buduće generacije.  išegodišnje nastojanje između općina Jelenje i Čavle da se spomenik obnovi nisu prepoznala Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske, stoga više nismo mogli čekati pa smo se obratili Primorsko-goranskoj županiji koja je prepoznala važnost spomenika za ovaj kraj i time dala podršku projektu i poštovanje našim mještanima i obiteljima stradalih. Projekt će zajednički sufinancirati Primorsko-goranska županija, Općina Čavle i Općina Jelenje, kaže jelenjski načelnik Marčelja.

Danas velebni spomenik u Sobolima predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljiv je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje, sredinom srpnja odaje počast podhumskim žrtvama.

Skip to content