[NAJAVA] Ove subote sprema se velika fešta u čast mlikaricama

Ove subote u Dražicama održat će se deseto izdanje manifestacije pod nazivom: Na spomen mlikarici: “Feral ki j’ pušćal sinjal”. Cjelodnevnu manifestaciju i prigodan program najavili su danas na tiskovnoj konferenciji Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje, Dino Piljić, zamjenik načelnika Općine Jelenje, te Jasminka Matrljan, voditeljica ureda Turističke zajednice općine Jelenje.

Kako je naglasio Marčelja sama manifestacija značajna je za cijeli jelenjski kraj jer budi ponos na našu bogatu povijest.

– Ne smijemo zaboraviti na naše pretke i korijene od kuda smo potekli. To će vam reći svaki pravi Grobničan kada dođete u Jelenje. Stoga smo iz bogate i pažljivo čuvane tradicije izdvojili mlikarice te osmislili manifestaciju njima u čast. Žene su to koje su u nekadašnja vremena prolazile vrlo težak put kako bi u Rijeci prodavale mlijeko i tako prehranjivale obitelj – naglasio je Marčelja.

D. Piljić, J. Matrljan i R. Marčelja predstavili program ovogodišnje mlikarice


Njima u čast, 2007 godine na središnjem trgu u Dražicama, nazvanom upravo po mlikarici, postavljen je i spomenik ženi – simbolu grobničkog kraja i načina života kroz povijest. Drvena skulptura obnovljena je 2018. godine. Sve je krenulo od ideje naše Dine Peloza koja je prije deset godina osmislila ovu manifestaciju kojom odajemo počast snažnim i nepokolebljivim ženama koje su po svim vremenskim prilikama koračale s teretom teškim i po 70 kilograma kako bi osigurale egzistenciju svojim obiteljima, kazao je tom prilikom Marčelja navevši kako su prvoj manifestaciji prije deset godina bile četiri mlikarice, Marija Marčelja iz Viškova, Darinka Brnja i Katarina Čaval iz Jelenja te Ivanka Ćiković iz Kastva. Kasnijih godina pridružile su se Nada Franović iz Grada Grobnika, Ana Brnetić iz Studene te Nevenka Sudan iz Podhuma. A ove subote ugostit će se mlikaricu Darinku Brnja iz Podhuma koja navršava punih 90 godina.


Jutarnji program obilježit će obiteljska šetnja pod nazivom Putevima mlikarice.

Cjelodnevni program, inače, započinje već u 8:30 sati šetnjom Putevima mlikarica. Prema riječima Dine Piljića, u Martinovom selu, kod Gašparovog mlina, velike i male šetače će dočekati mlikarice Sonja i Biserka, sa kojima će se posjetiti i Zavičajni muzej, a nakon doručka pokraj Rječine kreće se u šetnju.  Na putu će biti zaustavljanje kod gospodina Ladislava koji će pokazati svoje domaće životinje, a za mališane će biti prilike i za jahanje u Konjičkom klubu Vodičajna.

Vježbom do zdravlja s Markom Kuljancem

U 9 sati će pak na nogometnom igralištu u Dražicama biti održano vježbanje s Markom Kuljancem.

– Želja nam je tradiciju prenijeti i na mlađe generacije pa će se u popodnevnom dijelu programa, u Domu kulture Dražice moći pogledati izložba dječjih radova kao i retrospektiva manifestacije, a u 17 sati na trgu će početi kreativne radionice za djecu i odrasle, najavio je, pak, Piljić.

NK RIjeka pokal

Također u 17 sati počinje i turnir u briškuli i trešeti koju organizira udruga umirovljenika, dok će na središnjem trgu Predrag Janeš iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede kuhati sir škripavac. Svakako zanimljivo će biti i izlaganje pokala hrvatskog kupa u suradnji s Nogometnim klubom Rijeka od 15:45 do 17:45 sati, a očekuje se da će se izlaganju pokala pridružiti i neki od Rijekinih nogometaša. Svatko će ove subote pronaći ponešto po svojemu guštu.

– Svečana priredba zakazana je u 19 sati, a svoj koncert nakon izvest će Joso Butorac. Nakon koncerta slijedi podjela štrudela i škripavca, a pripremljen je i vatromet u čast mlikaricama. Cijeli program završit ćemo velikom feštom uz Joleta, popularnog pjevača koji će, sigurni smo, privući na tisuće ljudi u naš kraj – kazala je Jasminka Matrljan iz TZO Jelenje.

Ovogodišnju manifestaciju zajednički organiziraju Općina i TZO Jelenje uz podršku Primorsko-goranske županije i nekolicinu sponzora.


Jutarnji program:

 • 08:30 h – Šetnja Putevima mlikarica ( Gašparov mlin u Martinovom selu – Lopača ) + zabavni sadržaj za djecu
 • 09:00 h – Vježbom do zdravlja s Markom Kuljancem (Nogometno igralište u Dražicama)

Popodnevni program na Trgu mlikarice:

 • 15.45 -17.45 h – NK Rijeka – izlaganje pokala hrvatskog Kupa
 • 17:00 h – Turnir u briškuli i trešeti
 • 17:00 h – Kreativne radionice za velike i male, izložba na temu mlikarica u Domu kulture Dražice
 • 18:00 h – Štandovi domaćih OPG-ova
 • 18.30 h – Početak manifestacije
 • 19:00 h – Kuhanje sira škripavca
 • 19:00 h – Svečana priredba
 • 20:00 h – Koncert Joso Butorac
 • 21:00 h – Jedemo zdravo: Štrudla od sira i škripavac
 • 22:00 h – Vatromet u čast mlikaricama
 • 22:00 h – Velika fešta: Jole u Dražicama

Skip to content