Mlinovi s Rječine dobivaju spomenik u centru Dražica

Općina Jelenje i jelenjski TZ restauriraju mlinsko kolo Gašparovog mlina, koje je »umirovljeno« lani kada su obnovljena oba kola iz mlina u Martinovom Selu, te će ga postaviti u središtu mjesta.

U Dražicama, na kružnom raskrižju, upravo su u tijeku radovi na postavljanju spomenika u čast na sve mlinove kroz povijest na Rječini. Naime, Općina Jelenje i jelenjska Turistička zajednica restauriraju staro mlinsko kolo Gašparovog mlina, koje je »umirovljeno« prošle godine, kada su u potpunosti obnovljena oba mlinska kola najpoznatijeg mlina na području Primorsko-goranske županije, onog u Martinovom Selu.

{source}<div id=”fb-root”></div>
<script async defer crossorigin=”anonymous” src=”https://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v7.0″ nonce=”aHwAn4D2″></script>
<center><div class=”fb-post” data-href=”https://www.facebook.com/marcelja.jelenje/posts/1197049220687477″ data-show-text=”true” data-width=””><blockquote cite=”https://developers.facebook.com/marcelja.jelenje/posts/1197049220687477″ class=”fb-xfbml-parse-ignore”><p>Mlinovi s Rječine dobivaju spomenik u centru Dražica. ❤️ Upravo je u tijeku izgradnja konstrukcije. Veliko kolo promjera…</p>Objavljuje <a href=”https://www.facebook.com/marcelja.jelenje”>Robert Marčelja</a> u&nbsp;<a href=”https://developers.facebook.com/marcelja.jelenje/posts/1197049220687477″>Subota, 13. lipnja 2020.</a></blockquote></div></center>
{/source}

Nekada je na Rječini bilo gotovo trideset mlinova koji su mljeli kukuruz i pšenicu, a gotovo svako selo uz Rječinu imalo je mlin i obitelj koja je skrbila o njemu.

Sačuvana građa

– Često se sjetimo zadnjeg mlinara Gašpara i njegovog zeta Brune Kukuljana, vrijednih mlinara u čiju čast radimo spomenik. Sačuvali smo građu starog mlinskog kola, koju upravo temeljno obnavljamo i restauriramo. Od 16. lipnja 1992. godine mlinska su kola radila neprekidno i od zrna pšenice ili kukuruza radili brašno. Ovo kolo koje postavljamo nešto se manje koristilo u proizvodnji, pa je i sama građa relativno dobro sačuvana i od toga ćemo sagraditi spomenik, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako je mlinsko kolo od kraja prošle godine i vizual jelenjskog kraja, odnosno i internetske turističke platforme Visit Jelenje.

Naš vizual u virtualnom obliku sada poprima materijalni oblik, dodaje Marčelja. Podsjeća kako je promjer kola 3,5 metara, tako da će, ističe, veliki i snažan spomenik biti prava atrakcija i podsjetnik na vrijedne ljude i način života kroz povijest, kada dođu ili prolaze kroz Dražice, centar jelenjske općine.

Kao i spomenik mlikarice, postavljen na istoimenom Trgu mlikarice u Dražicama kao spomen ženi simbolu grobničkog kraja i mukotrpnog života kroz povijest, i mlinsko kolo bit će kao spomenik izgrađen od drvene građe, a o sklapanju i postavljanju brinu se vrijedne ruke i nadaleko poznati lički majstori Josip Šporčić i Željko Mudrovčić, koji su napravili rekonstrukciju i obnovili oba mlinska kola Gašparovog mlina u Martinovom Selu. Upravo je u tijeku postavljanje temelja i konstrukcije koja će usidriti unikatan spomenik u Dražicama.

{source}<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed/NClXVrZ60wk’ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>{/source}

Višestruk značaj

– Gotovo 28 godina mlinsko kolo je radilo u Martinovom Selu, sada je umirovljeno, a vjerujemo da će u njegovoj ljepoti uživati turisti i mještani. Osim na mlin, kao sam objekt i mlinare koji se brinu o njemu, mlinsko kolo je podsjetnik i na daleko poznatu palentu kompiricu koja se po originalnoj recepturi radi i danas od brašna samljevenog upravo u Gašparovom mlinu.

Podsjetimo, riječ o jedinom takvom mlinu unutar naše županije. Značaj tog mlina je višestruk, jer osim kulturnog on ima i nemali gospodarski, pa i zdravstveni značaj, s obzirom na to da proizvodi hranu koja ima izuzetne nutritivne vrijednosti.

Vjerujemo da dragi barba Bruno i stari Gašpar s ponosom gledaju na svoju Grobnišćinu, ali i na novi simbol te atrakciju jelenjskog kraja, kaže načelnik Marčelja.

Skip to content