vlč. Josip Pende: Nekadašnji jelenjski ministrant postao svećenik

Velik događaj, za Župu Jelenje i cijeli jelenjski kraj, zbio se krajem lipnja. Naime, vlč. Josip Pende slavio je mladu misu u svojemu kraju u kojemu je odrastao. Stoga je crkva sv. Mihovila bila ispunjena vjernicima s Grobnišćine ali i šire regije, a slavlje se nastavilo i nakon mise.

Nakon što je pred gotovo godinu dana bio zaređen, u jelenjskoj crkvi, za đakona vlč. Josip Pende, u nedjelju, 23. lipnja 2019. godine održao je svoju mladu misu. Svečani događaj započeo je roditeljskim blagoslovom u obiteljskoj kući te se nastavio procesijom do župne crkve.

Propovijed na euharistijskom slavlju održao je nekadašnji jelenjski župnik vlč. Sanjin Francetić, koji je čestitao Grobničanima i poručio da čuvaju mentalitet, vjeru i crkvenost. Kako je naglasio Francetić jelenjska župa je zaista posebna i iznimna jer ima trojicu živućih svećenika mons. Ivoslava Linića, vlč. Marijana Žderića te sada Josipa, a mlada misa je, kako je naglasio, čast i iznimna zahvala Bogu. Župa sv. Mihovila arkanđela u Jelenju za slavlje mlade mise vlč. Josipa Pendea pripremala se trodnevnicom koju su predvodili vlč. Michele Cittadino, vlč. prof. Richard Pavlić te vlč. Boris Dabo, misionar u Zambiji.

Zahvalu na prihvaćanju Božjeg poziva odao je i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje koji je kazao kako život svećenika nije niti jednostavan niti lagan. Jelenjski kraj kroz povijest davao je svećenike koji su svojim radom i plemenitošću zadužili svoje mjesto, a zadovoljstvo je tim veće jer se tradicija nastavila, kazao je Marčelja okupljenima te prigodno poklonio kip mlikarice, kao simbolu Grobničkog kraja te požrtvovnosti te brizi za druge što je ujedno i svećenička misija.

Josip Pende rođen je u Rijeci 1990. godine, a podrijetlom je iz Novalje na Pagu, odakle se s obitelji doselio u Dražice. Bio je veoma aktivan u župnim aktivnostima te je kao jedan od članova Savjeta mladih Općine Jelenje, u razdoblju od 2010. do 2012. godine, organizirao brojne aktivnosti i manifestacije.

Podsjetimo, svećenički red je sedmi sveti sakrament, a zadaća svakog svećenika je služenje svetih misa. Prva misa koju nakon ređenja služi jedan svećenik zove se Mlada misa, a obično je mladomisnik slavi ispred crkve iz koje potječe i na njoj prvi put podijeli svečani mladomisnički blagoslov.

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRijeckanadbiskupija%2Fvideos%2F498837517522792%2F&show_text=0&width=560&mute=0′ width=’560′ height=’315′ style=’border:none;overflow:hidden’ scrolling=’no’ frameborder=’0′ allowTransparency=’true’ allowFullScreen=’true’></iframe></div>
{/source}

Velik je to događaj za mladog svećenika kao što je vlč. Josip Pende, ali i za cijelu župu jer je posljednji put mlada misa crkvi sv. Mihovila slavljena 7. lipnja 2014. godine. Stoga je crkva sv. Mihovila bila ispunjena vjernicima, a slavlje se nastavilo i nakon mise.

{gallery}fotogalerija/2019-06-23_Josip_Pende_Svecenik{/gallery}

Skip to content