Martinja prosljavljena uz sjećanje na Ivana Brdara – Grobničkog

Na blagdan sv. Martina – Martinju, u ispunjenom Domu kulture Dražice održana je manifestacija na temu ostavštine Ivana Brdara Grobničkog, poznatog i plodonosnog pjesnika, pisca, slikara i kompozitora koji je u svojim radovima uvijek progovarao o rodnom grobničkom kraju.

Ovogodišnja manifestacija, prigodno nazvana Grobnišćina va sliki i besedi, odškrinula je komadić bogatog opusa, a program su recitalima i prezentacijom obogatili učenici OŠ Čavle i OŠ Jelenje-Dražice, kao i vokalna skupina KUD-a Zvir Jelenje.

Kako je kazano prilikom prezentacije rada pokojnog autora, na tom izrazitom grobničkom trebamo mu biti zahvalni jer, neumorno je kroz čitav život pisao i djelovao s ciljem da sva svoja saznanja o rodnom kraju i ljudima te važnosti očuvanja materinske riječi i običaja prenese sljedećim generacijama i otme od zaborava.

Svoj osvrt na ostavštinu dali su mnogi uzvanici, među njima i obitelj Brdara-Grobničkog, kao i Vlasta Juretić – Knezova, vrsna poznavateljica rada autora, načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja te predstavnici Matice hrvatske – ogranak Jelenje, koji su i organizatori same manifestacije, ujedno i najvećeg projekta ovog ogranka.

“Ne hjustajmo va tujinu, leh čuvajmo svoj koren, jezik i starinu”, najpoznatija je krilatica koja se provlačila kroz cijelu manifestaciju a izvrsno opisuje moto u radu i stvaralaštvu Ivana Brdara Grobničkog. Uz prigodne recitale, pjesme i audio-vizualne materijale mještani i gosti mogli su razgledati izložbu na kojoj su bili prikazani portreti samog autora, kao i isječci iz novina te slikarski radovi s motivima Grobnišćine.

{gallery}fotogalerija/2018-11-11_IvanBrdar{/gallery}

Skip to content