Jelenjski donačelnik iz odijela “uskočio” u vatrogasnu uniformu i odjurio na požarište

U tom trenutku rješavao sam tekuće poslove i obilazio buduće dječje igralište u Dražicama. Istog trenutka hitno sam se zaputio u Vatrogasni dom i u svega nekoliko minuta s kolegama iz DVD-a krenuo put Lopače, kaže Piljić

Na požarište Psihijatrijske bolnice Lopača u petak poslijepodne prvi su stigli jelenjski vatrogasci, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ivan Zoretić Španac – Jelenje. Među njima i Dino Piljić mladi vatrogasac, tajnik jelenjskog DVD-a, koji od prošle godine obnaša i funkciju zamjenika načelnika Općine Jelenje. U svega nekoliko minuta, dok je obavljao svoj redoviti posao, funkciju donačelnika zamijenio je onom vatrogasnom – ponovno je bio vatrogasac, onaj koji pomaže, spašava, koji je izvukao zadnjeg pacijenta iz bolnice Lopača koji je u tom trenutku bio na podu, u vodi, nepokretan. Pravu dramu i tijek akcije spašavanja nakon koje je, zbog gutanja dima, i sam završio na hitnoj pomoći, ispričao nam je sam Piljić, koji kaže kako intervencija u bolnici Lopača zasigurno spada u najteže intervencije jelenjskog DVD-a u vidu evakuacije ljudi, od njegova osnutka 1976. godine.

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed/uGo_pBOLLuE’ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>
{/source}

– U petak, 17. kolovoza, nešto nakon 16 sati, zaprimili smo dojavu o požaru u bolnici Lopača. U tom trenutku rješavao sam tekuće poslove i obilazio buduće dječje igralište u Dražica-ma. Istog trenutka hitno sam se zaputio u Vatrogasni dom i u svega nekoliko minuta s kolegama iz DVD-a krenuo put Lopače s navalnim vozilom i autokošarom. Tijekom vožnje razmišljali smo o mogućim scenarijima, jer smo znali da nas tamo očekuje velik broj pacijenata i osoblja. Također, znali smo da se na najvišim katovima nalaze teško pokretne osobe – priča Piljić.

Podsjeća kako je DVD Jelenje dao svoj doprinos u velikoj vatrogasnoj akciji spašavanja ljudskih života zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Rijeke, kao i DVD-ima Škrljevo, Čavle, Halubjan, Drenova. Zajedničkim radom svih vatrogasnih postrojbi spriječena je veća tragedija. Jer vrlo lako se moglo dogoditi da kompletna zgrada izgori te strada veći broj ljudi- kaže Piljić.

Foto: Robert Marčelja i Dino Piljić na zgarištu u Lopači, nekoliko dana nakon požara… Kontinuiranim ulaganjem u opremu i ljudstvo spriječena je veća tragedija…

Kao načelnik stožera civilne zaštite Općine Jelenje smatra kako bi sve lokalne samouprave trebale veću pozornost obratiti na opremanje i obrazovanje svojih postrojbi za zaštitu ljudi i imovine.

– Što se DVD-a Jelenje tiče, godinama se planski ulagalo u potrebitu opremu i infrastrukturu zahvaljujući raznim ministarstvima, Primorsko-goranskoj županiji i ostalim donatorima koji su omogućili da standard našeg DVD-a bude adekvatan. Uvijek gledamo kako unaprijediti stvari, a naše ljudstvo i tehnika može odgovoriti samostalno na velik broj intervencija. Na požarištu u Lopači bile su potrebite i profesionalne snage- kaže Piljić.

Inače, Dina Piljić član je DVD-a dugi niz godina i kroz rad u DVD-u upoznao je što znači zajedništvo i timski rad.

– Noći provedene na šumskim požarima, dežurstva nakon požara obiteljskih kuća, poplave i mnogi spašeni ljudski životi iskustva su koja su me uvelike oblikovala kao čovjeka. Nema većeg zadovoljstva kada se intervencija dobro odradi te se spase ljudski životi. Ovakve intervencije nisu učestale i zna se dogoditi da ih mnogi vatrogasci, na sreću, ne prožive. Uz aktualni požar u Lopači, DVD Jelenje gasilo je požare u raznim dijelovima Hrvatske, a unatrag nekoliko godina imali smo “sreće” da gasimo i zrakoplov koji se srušio na grobničkoj pisti – ističe Piljić. Nastavlja kako se i na ovoj intervenciji u Lopači pokazalo da Općina Jelenje, na čelu s načelnikom Robertom Marčeljom, vodi brigu o civilnoj zaštiti jer je logistički popratila intervenciju te dopremila potrebita osvježenja za sve vatrogasce i sudionike intervencije.

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2F24sata%2Fvideos%2F518187135301248%2F&show_text=0&width=560′ width=’560′ height=’315′ style=’border:none;overflow:hidden’ scrolling=’no’ frameborder=’0′ allowTransparency=’true’ allowFullScreen=’true’></iframe></div>
{/source}

Načelnik Robert Marčelja i ja imamo odličnu suradnju i međusobno se nadopunjujemo. Biti zamjenik načelnika Općine Jelene za mene je velika čast i maksimalno se trudim da poboljšamo život naših mještana. S istim žarom trudim se i na svakoj intervenciji, a znalo se događati da ih je bilo nekoliko u istom danu. U prosincu prošle godine, nekoliko trenutaka prije početka sjednice Općinskog vijeća, odjurio sam na intervenciju u Jelenju, gdje se dogodila prometna nesreća i tom prilikom je spažen život. Nakon odrađene intervencije vratio sam se obvezama u Općini. Kada postoji volja i želja, uz odricanje, može se kvalitetno sudjelovati na više “frontova”. Kao čovjek koji se bori za svoj kraj i kao vatrogasac garantiram da ćemo, sukladno mogućnosti, ulagati u zaštitu našega kraja od prirodnih nepogoda i nehotično izazvanih požara koje nas mogu zadesiti svakog trenutka. Ulaganje u sigurnost svih nas nikome ne donosi političke poene, a nužno je. To se zorno vidi na primjeru požarišta u Lopači – kaže Piljić.

Skip to content