[FOTO i VIDEO] Reciklažno dvorište predano na upravljenje KD Čistoća

U jutarnjim satima svečano je otvoreno naše Reciklažno dvorište u Podhumu. Lokacija na kojoj je objekt izgrađen nekada je bilo neuređen i zapušten prostor. Trudom i zalaganjem Općinske uprave te uz pomoć EU fondova kreiran je reprezentativan prostor za projekt će uvelike promijeniti i poboljšati gospodarenje otpadom na području našeg Jelenja.

U reciklažno dvorište mještani će moći donositi sekundarne sirovine i stvari koje im više ne trebaju. Taj će se sekundarni otpad potom razvrstavati i slati na daljnju preradu.

{source}<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed//BwuwwX9vgI0′ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>{/source}

– Dosadašnja praksa, prije nego je Nova snaga Jelenja preuzela jelenjsku samoupravu, bila je da sve što nam više ne treba završi u Dubini što je zaista bilo užasno jer smo zagađivali prostor na kojem obitavamo i živimo, kazao je Robert Marčelja, načelinik Općine Jelenje, dodajući da mještani u većem djelu nisu imali imali mogućnost legalnog zbrinjavanja sekundarnog otpada. Ideja da ćemo imati reciklažno dvorište prije je izgledala više kao utopija i tek u ovom mandatu krenulo se s konkretnim rješavanjem tog problema. Dobar dio Dubine sada je počišćen i redovito se održava s ciljem prenamjene prostora u periodu pred nama, naglasio je Marčelja.

U nešto više od godinu dana, uz pomoću EU fondova i vlastitih sredstava, Općina Jelenje je na kraju Podhuma izgradila moderan i siguran prostor u kojem se prikuplja i sortira otpad te predstavlja prvu stepenicu u procesu recikliranja za sve mještane.

Cilj reciklažnog dvorišta u Podhumu je pružanje mogućnosti za odvojeno prikupljanje otpada. Mještani mogu legalno odvajati opasni otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, krupni (glomazni) otpad i time osigurati odgovarajuće zbrinjavanje. Ukupni iznos projekta iznosi gotovo 4,5 milijuna kuna, od kojih je 85% sufinancirano iz fondova Europske unije.

Reciklažno dvorište predano je na upravljanje Komunalnom društvu Čistoća, koja će upravljati samim objektom i biti na usluzi svim našim mještanima koji će, vjerujem, prihvatiti nove standarde u očuvanju okoliša, a samim time i pridonijeti urednosti Općine Jelenje.

Ovo je već treći kapitalni projekt koji je realiziran u ovom mandatnom razdoblju. Nakon obnovljene zdravstvene stanice, škole i dvorane koji su u izgradnji, reciklažno dvorište ali i nova LED rasvjeta u svim našim mjestima podiže komunalni standard ali i svijest o ekološkim pitanjima te očuvanju prirode.

{source}<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed/k5cTNayXwVk’ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>{/source}

Tehničke informacije i detaljne upute o razvrstavanju otpada biti će dostupne za vikend na portalu jelenje.hr jer u ponedjeljak započinje s radom Reciklažno dvorište u Podhumu.

{gallery}fotogalerija/2020-20-01_Reciklazno{/gallery}

Skip to content