Festival palente i sira: I predsjednica kuhala ovogodišnju palentu kompiricu

Festival palente i sira središnji je događaj koji okuplja brojne Grobničane i goste ovoga kraja. Tako je bilo i ove godine. Naime, krajem lipnja, u Čavlima je održano 13. izdanje ove gastro manifestacije pod pokroviteljstvom općina Jelenje i Čavle.

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed//C01TXUkRSO4′ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>
{/source}

Kuhala se ogromna palenta od preko 500 kilograma, a uz palentu tradicionalno se dijelio i Grobnički sir. Povodom Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020 samoj manifestaciji dan je i međunarodni karakter, a pripremljen je prigodan program.

Na samom festivalu sudjelovalo je stotinjak volontera, a više od 30 kuhara brinulo se da palenta zaista ima odličan okus. Po prvi puta manifestacija je prešla regionalne okvire. Stoga su se ove godine kuhale tri palente. Naši “domaći” ljudi pripremali su, tradicionalnu, grobničku palentu, a gosti iz Italije i Slovenije pripremali su svoju palentu s namirnicama iz svojeg zavičaja. Tako su gosti spremili i podijelili svaki po 250 porcija. Grobnička palenta podijeljena je u 2000 porcija.

Zaista posebna i upečatljiva bila je ona pripremljena od masterchefa Riharda Baše iz Ilirske Bistrice koji je napravio veoma zanimljivu crvenu palentu od crvenog kukuruza i brašna, uz dodatak pancete. Naša velika palenta miješala se velikim palentarima i zaista je bio poseban ugođaj gledati i doživjeti istresanje velike palente na “taruj”. Program je upotpunjen raznim kulturnim manifestacijama, a ove godine djeca su se družila u igrama po starinski.

U jednoj od najvećih gastro manifestacija na Kvarneru i u Hrvatskoj uloženo je puno truda i rada, a tradicija se uspješno nastavila – više od desetljeća. Grobnička palenta i ove je godine rađena s puno ljubavi prema našem zavičaju. Riječ je o najprepoznatljivijem i najmasovnijem događaju koji zajednički organiziraju Turističke zajednice općina Jelenje i Čavle, a svrha joj je promovirati najpoznatiji grobnički brend – palentu kompiricu. Naravno, uz iće i piće neizostavna je i glazba, a za nju su bili zaduženi momci iz popularne grupe Vigor i grupa Aurora.

Samu manifestaciju posjetila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović, koja je na kraju i zapjevala s kuharima te pomogla u podjeli porcija okupljenima.

Za vrhunski palentu, kao i svake godine, ključne su odlične namirnice. Stoga su, u ovom mandatnom razdoblju, obnovljena dva mlinska kola u Gašparovom mlinu te je tako osigurana opstojnost tradicije za idućih 20 godina. “Muka” od koje je kuhana kuha palenta izrađena je upravo u jelenjskom mlinu, jedinome u PGŽ. Vidimo se iduće godine u Dražicama jer, “niš ni boje od palente kompirice”…

{gallery}fotogalerija/2019-06-29_Palenta_Cavle{/gallery}

Skip to content