Iz Dražica do europskih zvijezdi! Sretno Dinko!

Dinko Juretić državni prvak u dresurnom jahanju

Iz Dražica do europskih zvijezdi! Sretno Dinko!

Na natjecanju koje se održalo krajem srpnja na zagrebačkom hipodromu naš mještanin Dinko Juretić i njegov konj “Sivi Soko” postali su državni prvaci u dresurnom jahanju. Ostvarili su ukupni rezultat koji je iznosio 61,882%. Time su drugu godinu za redom osvojili naslov prvaka. Ovim putem čestitamo cijeloj ekipi na izuzetnom uspjehu.

Podsjetimo. Dinko ima cerebralnu paralizu te se natječe u prvoj kategoriji natjecanja s najtežim oštećenjima u dresurnom jahanju. Član je Konjičkog kluba Vodičajna iz Lukeža te ostvaruje zavidne rezultate pa je tako ostvario dovoljno bodova za odlazak na Europsko prvenstvo koje se krajem kolovoza održava u Švedskoj. Na tom će natjecanju ujedno biti i jedini hrvatski predstavnik.

Juretić trenira tri puta tjedno u Lukežima i predano se priprema za natjecanje, po svim vremenskim uvjetima, unatoč neizvjesnoj financijskoj situaciji.

– U Švedsku bi trebao ići cijeli moj tim koji čine Damir Maršanić, trener daljinskog jahanja i voditelj jahanja s osobama s invaliditetom i Rea Duhović koja vodi brigu o konju te mi pomaže kod uzjahivanja i sjahivanja s konja. Tu su I moji roditelji koji su zaduženi za osmišljavanje koreografije, odabir glazbe za jedan dio programa u natjecanju, te potpisuju kompletnu logistiku – otkrio je Dinko Juretić u razgovoru za Novi list.

dinko juretic uzjahivanje

Bitan čimbenik za Juretićev uspjeh svakako ima njegov konj “Sivi Soko” koji sve radnje izvodi u koraku. Dresurno jahanje smatra se umjetnošću konjičkog sporta te služi kao osnova treninga svim drugim disciplinama. Dresurno jahanje je i olimpijska disciplina, navodi Novi list.

– Jahanje je dobro za mene i za konja. Fizički mi poboljšava ravnotežu i koordinaciju pokreta, opušta mišiće. Konj mi pruža jedinstvenu slobodu pokreta koja mi je u svakodnevnom kretanju vrlo sužena – kazao je Juretić, dodajući da bavljenje ovim sportom iziskuje velika financijska sredstva.

dinkov tim

Konjički klub Vodičajna, čiji je Dinko član osnovan je 1994. godine kao udruga građana s ciljevima promicanja, razvitka i unaprjeđivanja konjaništva kao sporta i rekreacije, a posebice u svrhu terapijskog jahanja i dresurnog jahanja osoba s invaliditetom. Ima dvadesetak članova, a šest konja se koristi za rekreacijsko i terapijsko, odnosno dresurno jahanje.

Općina Jelenje je u skladu sa svojim mogućnostima i zamolbom za sufinanciranje odlaska Dinka Juretića na Europsko prvenstvo sklopila ugovor za donaciju određenih sredstava.

Skip to content