Deveto izdanje mlikarice okupilo gotovo 3000 ljudi

Feral ki j’ pušćal sinjal ove je godine brojao rekordnu posjećenost. Cjelodnevno druženje i kulturno-umjetnički program ispunili su Trg mlikarice u Dražicama, a prepun boćarski dom uživao je u legendarnim pjesmama popularnog Mladena Grdovića.

U ne tako davnoj prošlosti ovog kraja živjele su mnoge Grobnišćice mlikarice i njihova muka, održana u teškim naporima da prehrane vlastitu obitelj. Ne kaže se za stoku uzalud blago jer to je uistinu sve što su mnoge grobničke obitelji imale i od čega su živjele, zahvaljujući nebrojenim litrama mlijeka i kilometrima koje su grobničke mlikarice prevalile, ustrajno i tiho, s noge na nogu. Svakog jutra prije svih, pa i sunca, budile su se te čvrste žene kako bi na svojim leđima putem grada ponijele litre svježeg mlijeka. Grč muke i ustrajnosti na licu te feral u ruci da osvijetli put, dio je kolektivne svijesti Grobničana, ponosnih na snagu kojom su ih njihove majke i none othranile. Njima u čast, Općina Jelenje i TZO Jelenje i ove su godine organizirale manifestaciju »Feral ki j’ pušćal sinjal« da se trag koji su mlikarice u ovom kraju ostavile ne izbriše nikada.

Uskoro opširnije…

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed/luaLvKzzHcg’ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>
{/source}

Video: https://youtu.be/Vv4kSFiRkO4
Foto: https://www.jelenje.hr/fotogalerija/1110-foto-na-spomen-mlikarici-mladen-grdovic

Skip to content