Prijateljske institucije

Općina Jelenje u dva je mandatna razdoblja, odnosno od 2017. do 2025. otvorena sredina za suradnju, ali i financiranje iz vanjskih izvora. Prije svega tu mislimo na stalnu i stabilnu suradnju s Primorsko-goranskom županijom koja je naš glavni partner u provođenju kapitalnih projekata s ciljem da se naš zavičaj kontinuirano razvija.

S našom Županijom već su dogovoreni projekti izgradnje doma za starije i nemoćne u Jelenju i niz drugih projekata u vidu novih dječjih parkova, opremanja i izgradnje društvenih prostorija, izgradnje cesta na našem području.

S Primorskom-goranskom županijom odrađeni su projekti:

  • Izgradnja nove škole i dvorane u Dražicama
  • Obnova Zdravstvene stanice u Dražicama
  • Obnova Gašparovog mlina u Martinovom selu
  • Izrada mlinskog kola – skulputre postavljene u centru Dražica
  • Obnova županijskih cesta na području našeg Jelenja
  • Obnova spomenika Podhumskim žrtvama
  • Pomoć udrugama i Turističkoj zajednici na našem području kroz sufinanciranje programa

Također, načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja redovito održava kontakte i stoji na raspolaganju načelnicima i gradonačelnicima iz Rijeke i Riječkog prstena. Zajedničkim snagama unaprjeđuje se naš zavičaj kroz sudjelovanje i koordinaciju u Urbanoj aglomeraciji Rijeka te Urbanoj aglomeraciji, čiji je član i Općina Jelenje. Načelnik Robert Marčelja redovito posjećuje svečane sjednice Općinskog vijeća u okruženju.

Općina Jelenje sudjeluje i s Ministarstvima i fondovima u Republici Hrvatskoj pa je tako realizirana i unaprijeđena infrastruktura:

  • Dobivena su dodatna sredstva od Ministarstva hrvatskih branitelja za prilagodbu ulaza u Ambulantu Dražice osobama smanjene pokretljivosti
  • U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada
  • Od Ministarstva poljoprivrede odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom područjima izgrađeno je igralištu za mladež u Dražicama

Bratimljenje: Protokol o suradnji Općine Jelenje i Općine Galliera Veneta

Bratimljenje gradova i sve što o njemu morate znati. Iako bratimljenje hrvatskih gradova s gradovima u drugim državama nije novost — postoje veze koje traju i više od trideset godina — nekoliko je razloga zbog kojih je dobro podsjetiti na bratimljenje i njegove dobre učinke. Prije svega, početkom tranzicije Hrvatska je uspostavila novi sustav lokalne samouprave i teritorijalni ustroj. Rezultat je toga procesa više od pet stotina novih općina i gradova od kojih samo manji broj ima formalizirane veze s lokalnim zajednicama u drugim državama. Usto, Hrvatska je članica Europske unije podrazumijeva poštovanje drugih naroda i kultura i predstavljanje hrvatskog načina života i kulture drugima. Za postizanje toga cilja teško da postoji izravniji način od bratimljenja gradova.

Općina Jelenje pobratimila se 1998. godine s Općinom Galliera Veneta. Dvije općine su se pobratimile u poslijeratnim godinama budući da su prijatelji iz Italije ponudili podršku u smislu da se djeci iz kulturno – umjetničkih i sportskih društava omogući gostovanje u Gallieri, upoznavanje nove zemlje, kulture, jezika, te stjecanje novih prijateljstava, pa neka tako traju do danas.

Kontakti su nažalost oslabljeni nakon promjene vlasti kako u jednoj, tako i u drugoj općini. Nova politička garnitura, 2018. godine, pokazala je želju da se ponovno uspostave odnosi s pobratimljenom općinom, budući da su u prošlosti uspješno surađivali. Načelnici su iskazali želju da se bratimljenje dvaju općina iskoristi ponovno, prvenstveno za djecu, pa su tako zaključili da bi se moglo aplicirati za sufinanciranje projekata iz EU, koji podržavaju mobilnost djece na području tri europske članice ali i druge projekte.

 

Skip to content